måndag 8 mars 2010

Grattis på 100-årsdagen

Idag debatterades jämställdhet i kommunfullmäktige. Detta med anledning av Internationella kvinnodagen, som ju också firar 100 år.

Otroligt mycket har hänt på dessa 100 år. För dagens unga generation är jämlikhet, lika möjligheter, lika förutsättningar och lika ansvarstagande i stort en självklarhet. Men ändå finns en hel del kvar att göra…

Utgångspunkten för kristdemokratiskt jämställdhetsarbete är alla människors lika värde. Jämställdhet är ytterst en fråga om mänskliga fri- och rättigheter. Det handlar om kvinnors och mäns lika möjlighet att förverkliga sina rättigheter, men även skyldighet att respektera andras. Det ska gälla för alla livets områden.

Genom historien har kvinnans möjligheter till fritt val varit underordnat mannens. Även om kvinnans situation förbättrats de senaste årtiondena lever fortfarande strukturer och värderingar kvar som missgynnar kvinnan, och ibland även mannen.

Här har vi fortfarande en hel del att göra för att stärka kvinnans position. På vissa områden är konsekvenserna av bristande jämställdhet särskilt allvarliga tex där kvinnan ses som en handelsvara som kan säljas gång på gång. Människohandel - och våld måste aktivt och kraftfullt motverkas. Varken kvinna, man eller barn får betraktas som objekt.

Etiska diskussioner behövs. De samtal som nu förs tex i Haninges skolor om SET (social emotionell träning), där man tar upp människovärde och respekt för varandra är jätteviktigt.

Vi behöver också stimulera till mer lika villkor och förutsättningar på arbetsmarknaden och inom företagande. Fler kvinnliga förebilder behövs i ledande positioner.

Jämställdhetspolitiken måste inriktas på att tillgodose att lika valmöjligheter finns för båda könen. Politiker ska inte styra valet, utan ge förutsättningar för och respektera den enskildes val.

Respekt för varandras olikheter och lika förutsättningar för att kunna utvecklas och förverkliga sina drömmar, det är vad jag tror dagens unga generation kräver av morgondagens samhälle.

Mer om kvinnor och jämställdhet: SvD, SvD2, DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar