tisdag 27 april 2010

Mer eller mindre i skatt - det är frågan

Det finns många olika sorters skatter. Det finns skatt som finansierar vår gemensamma välfärd; typ skola, vård och omsorg. Det finns skatter som är styrande; typ alkoholskatt, energiskatt, bensinskatt som har till syfte att få oss att dricka mindre eller bli mer miljöeffektiva. Så finns - eller fanns - det oskäliga skatter som fastighetsskatt. Det finns moms, bolagsskatt, vinstskatt...

Alliansen har påbörjat arbetet med att se över vilka skatter som är hinder och därmed ska sänkas eller tas bort. Många skattelättnader har gjorts, bl a genom jobbskatteavdrag och sänkt pensionsskatt. Kristdemokraterna lyckades att få bort fastighetsskatten (även om vissa kompromisser tvingades fram i upplägget).

Det är sunt att ständigt sträva efter att vara effektiv med de gemensamma skattepengarna och därmed ge oss invånare så stor frihet som möjligt att göra vad vi vill med våra intjänade pengar. Ett visst mått av skatteutag behövs, det är det inget tvivel om. Vi måste, utöver generell välfärd, säkra upp att samhällets skyddsnät fungerar för människor som råkar illa ut.

Nu duggar de röd-grönas vallöften tätt och många löften ska finansieras med höjda skatter; höjd kilometerskatt, inkomstskatt, återinföra fastighetsskatt... och nu senast en extra skatt för förmögna. Mycket har man hört och var ska det sluta? Fyll gärna på med de skattehöjningar du hört de röd-gröna tala om.

Sanningen är att det kostar att lova saker - åtminstone om de ska kunna genomföras. Antingen sker finansiering genom att fler kommer i jobb, att företag växer, att produktiviteten och/eller effektiviteten ökar. (Ta tex RUT och ROT som bara genom sin konstruktion i princip blivit självfinansierande då tidigare svartjobb nu blivit vita.) Eller så ska den som har beskattningsbar inkomst vara med och bidra med mer pengar. Valet är ditt!

SvD1, SvD2, DN1, DN2

1 kommentar:

  1. Kan nu själv komplettera med +48 öre i bensinskatt och extra kraftbolagsskatt. Fortsätt listan...

    SvaraRadera