Den här dagen har ägnats åt samtal och föredrag kring riskfaktorer, förebyggande insatser och vad som verkligen ger effekt. Fokhälsoinstitutet har haft uppföljning med oss projektkommuner som nu jobbar särskilt med samverkan kring drogförebyggande arbete.
Samverkan mellan olika parter, ledning och styrning är viktigt. Mest effekt ger tillgänglighetsbegränsande insatser och föräldrastöd. Detta är vad vi jobbar med inom det s.k. LUMA-projektet. I Haninge jobbar vi i en styrgrupp även med översyn och omarbetning av policy, handlingsplan och riktlinjer.
Varför, kan man fråga sig? Tja, är ni medvetna om att i Haninge är snittåldern för alkoholdebuten drygt 13 år? Snittåldern! Vad innebär det sedan med svårigheter i skolan, våld och brott etc. Till detta kommer risken av fortsatt och varaktigt missbruk och allt vad det för med sig av skador etc. Det finns anledning till 18-årsgräns för alkohol och även tobak. Ju senare debut, desto lägre riskfaktorer.
Samhällets attityd och opinionstryck har stor betydelse för att minska alkohol och drogkonsumtion bland unga. Det är bara att kämpa på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar