onsdag 2 juni 2010

Vad ger unga jobb?

Fel fokus i debatten om ungas jobb, skriver Anders Bolling i DN idag. Till viss del är jag böjd att hålla med, åtminstone om hans slutsats.

Med erfarenhet från det Ungdomsteam vi har i Haninge genom Samordningsförbundet, samt att jag är ordförande i socialnämnden, så vill jag hävda några saker:

1. Ungdomar utan grundskola får det riktigt tufft.
2. Ungdomar utan gymnasieutbildning får det också tufft.
3. Alla ungdomar vill inte läsa för att komma in på högskola. Yrkesutbildningar av olika slag måste kunna erbjudas. Teori och praktik är lika värdefullt. Akademiker och hantverkare likaså. Alla behövs!
4. Många unga vill starta eget. Varför erbjuder inte skolan dessa kunskaper?
5. För att få anställning krävs att det finns arbetsgivare/företagare som vill, kan och har råd att expandera.
6. Slutligen handlar det om attityder och inställning.

Det finns jobb. Kanske inte drömjobbet på en gång. Kanske inte drömlönen på en gång. Samtidigt måste systemen funka så att de som vill jobba och har idéer, ges möjlighet att komma till sin rätt. Det kan handla om unga entreprenörer, praktik, lärlingssystem, kontakter och nätverksbyggande etc. Lösningar finns - det handlar om att få ihop det.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  I Nyteknik läser man en hel del om teknikämnen och naturprogrammens vikt i skolan. Det är också uppenbart att få vill utbilda sig till ingenjör t.ex. vilket är oroande då vi kommer behöva ingenjörer mer än någonsin.

  Många unga skulle nog faktiskt tycka väldigt mycket om att bli ingenjörer men saknar antingen förkunskap eller uppmuntran under skolan att de kan gå åt det hållet. Vägen att gå från ingenjör till egenföretagare är också tämligen liten, många startar konsult företag. Många unga skulle kunna få roliga jobb med starka karriär möjligheter från 3 åriga högskoleingenjörs program. Jag blir förbryllad när jag läser alla artiklar om bristen på t.ex. högskoleingenjörers studenter inom byggteknik. Ett jobb som med så många andra ingenjörs linjer, unga faktiskt borde tycka om.

  Stärk matematik och naturvetenskapen.

  http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article267558.ece

  Se över hur gymnasiet redovisar ingenjörsutbildningarna.

  http://www.nyteknik.se/asikter/ledare/article265317.ece

  Förmedla bilden av ingenjören som drömyrket.

  http://www.nyteknik.se/asikter/ledare/article267294.ece

  SvaraRadera
 2. Hej romaren,
  Bra att du vill lyfta fram matematik och NO. Ungdomar behöver få reda på var framtidsjobben kan finnas och utifrån det kunna göra sina val. Det jag upplever som något av det viktigaste, är att grundskolan faktiskt klarar att ge de kunskaper som krävs för att klara gymnasiet och ev vidare studier på ett bra sätt.

  SvaraRadera