måndag 25 januari 2010

Jobbskatteavdrag - vad ger det?

När du nu får lönen för januari. Sätt då in siffrorna och andra uppgifter på följande sida och se differensen jämfört med en politik utan infört jobbskatteavdrag.

Varför jobbskatteavdrag? Allt tal om arbetslinjen och att det ska löna sig att arbeta kontra dom som inte har jobb?

Enkelt kan man säga att ju fler som jobbar, desto mer skattepengar kommer in till samhällets gemensamma välfärd. -> Med många som får lön, ökar efterfrågan på varor och tjänster. -> Fler behövs då på arbetsmarknaden. -> Det blir en positiv tillväxtspiral. -> Med ökad tillväxt stiger pensioner och förutsättningarna för god välfärd.

Detta är en en ytterst förenklad bild, jag vet, men den lyfter ändå tanken till ett lite vidare perspektiv än den egna ekonomin.

Höga skatter ger inte med automatik bättre välfärd. Men med mer kvar i plånboken ökar valen av vad man vill göra med pengarna. Något som brukar uppskattas och leda till att det där med att jobba faktiskt är värt ansträngningen.

fredag 22 januari 2010

Lyssna på barn!

I Haninge kommuns arbete med barnkonventionen så ingår att hitta nya vägar för att lyssna på barn och att öka barns delaktighet.

Idag presenterade ca 40 barn en modell för hur de vill se den kommande skolgården i vår nya kommundel. Därefter fick barnen intervjua politiker och tjänstemän, fika och sen gå på rundvandring i kommunhuset.

Barnen vill ha utrymme för lek, rörelse och kreativitet, men också en lugn grönskande oas där man bara kan va'. Barnens fantastiska byggmodell står nu i kommunhusets entré bredvid planmodellen. Eleverna beskrev också hur skolgården kan användas för att nå målen i skolan.

Tack till elever och personal från Måsöskolan och till de tjänstemän som jobbat med projektet. Lycka till i fortsättningen.

tisdag 19 januari 2010

Social hållbarhet

Gränslandet mellan privat och offentlig verksamhet, mellan frisk och sjuk, mellan stuprör och hängränna; de är spännande och viktiga frågor. Dagen har gått i ett socialt tema, men på ett kanske lite annorlunda sätt.

Förmiddagen ägnades åt att planera anförandet på kommande kommun- och landstingsdagar. Preliminär rubrik "Ekonomi för långsiktig social hållbarhet". Eftermiddagen ägnades åt ett seminarium på temat "Sociala företag - en möjlighet till arbete".

Grundstomen i dessa båda handlar om att ge människor möjlighet att arbeta - efter sin förmåga. De berättelser jag hör om personer som nu "tvingats" till arbetsförmedlningen från sjukförsäkringen och därmed hittat tillbaka till livet, stärker min tilltro till den viktiga synvändan i samhället. Men det ställer också ökade krav på att samhället gemensamt hittar metoder och verktyg som fungerar för människor som lever i gränslandet.

Har du en egen berättelse på temat så skicka den gärna till mig.

måndag 18 januari 2010

Pimpeltävlingspremiär

Igår var jag med på första riktiga pimpeltävlingen på många år. Kom iväg lite sent, men hade vinden i ryggen då vandringen över isen startade. Ca 25 minuter senare borrades första hålet. Så länge man satt i lä var det OK, men i vinden slet fingarna ont i kylan. Fisket var sisådär. Vi på den här delen av sjön hade väntat oss bättre. Nu var det mest småabborre.
Jag hade tre spön. En pirk fick jag slita av då den fastnade i botten, en annan togs av en gädda. Den tredje lyckades jag få upp gäddan med och därmed behålla krok och pirk. Lite nervöst. Fick riktigt bra med "borrar" i näst sista hålet. Fingrarna var nu känslolösa, vita och iskalla. "-Håll ut, inte så lång tid kvar." Det var riktigt skönt när slutskottet ljöd, men sen började den långa vandringen tillbaka - i motvind.
Ett bra träningspass som känns i kroppen. Skaplig träningsvärk i lår och axlar. Mitt under tävlingen ringde mobilen och jag trodde jag skulle få tips om bra fiskeställe. Istället var det en ungdom som vill fråga om kommunens kommande sommarjobb. Inte riktigt vad jag väntat mig mitt på en söndag, men så är det. :-)
Tävlingsresultat: 2:a i damklassen med knappt 5,8 kg

torsdag 14 januari 2010

Något mör!

Känner mig lite mör efter gårdagens golfträning kombinerat med 4 timmars utskott idag i fryskallt rum. Känns ungefär som influensavärk i hela kroppen. Ska nog hem och kura ihop mig framför brasan och se om det går att få upp värmen igen.

Imorgon väntar en heldag i riksdagen med Nationella Nätverket för Samordningsförbund.

Passar redan nu på att önska trevlig helg!

tisdag 12 januari 2010

Nu börjar årets utmaning!

2010 kommer att innebära en personlig utmaning utöver det vanliga. Det är valår. Förtroendeuppdragen ska skötas som vanligt. Partiet kommer att kräva mer engagemang. Väljarna kommer att förvänta sig mer uppmärksamhet och tid.

Och nu börjar golfträningen! I år ska det tävlas mer än vanligt. Har blivit lagkapten och är anmäld till två "elitlagserier". Därutöver väntar ett antal individuella tävlingar. Detta kräver också sin tid och träning. Skulle behöva en personlig coach och mental tränare!

Följ med på "resan" och kom gärna med glada tillrop så kanske jag orkar mer.

lördag 2 januari 2010

Garanterat varsel ingen bra arbetsstart för ungdom

Idag publicerades i SvD uppföljningen av mitt agerande mot LO's förslag; att se alla gymnasieungdomar som varslade. Kul att läsa några av kommentarerna. Som jag ser det måste en kombination av olika delar fungera.

Gymnasieutbildningar som lär både för arbete, högre studier och entreprenörskap. Allt behöver inte rymmas i samma program. Ungdomar är olika, vill olika och arbetsmarknaden efterfrågar olika. Någon skriver i sin kommentar om lärlingsutbildningar, som även jag ser som en viktig del i valet för en ungdom som vill komma i arbete.

Incitament och lagar som leder till ökad rörlighet på arbetsmarknaden skulle kunna gynna ungdomar, men kanske mest "företaget Sverige" i stort.

Ungdomar måste också ta ansvar för att nu går de in i vuxenlivet. Det är deras liv och framtid det handlar om. Några orkar inte ta tag i sitt liv och verkar inte bry sig. Min uppmaning; Ryck upp er och ta den hjälp som finns att få. Ge inte upp!

Så kommer vi till det jag jobbar närmast; myndighetssamverkan och finansiell samordning. För att kunna stödja de ungdomar som behöver hjälp att komma i arbete har det i Haninge betytt mycket att jobba tillsammans mellan skola, arbetsförmedling och kommunens arbetscentrum m fl. Som ordförande i Samordningsförbundet Haninge har jag nära följt vad det inneburit för ungdomarna att "fångas upp" och få stöd tidigt. Redan första veckan börjar samtal och individuell handledning. I Ungdomsteamet finns en stor bredd av insatser som utgår efter ungdomens behov. Att över 80 % gått till arbete eller vidare studier tycker jag är lysande. Det vi har svårt att göra är att hjälpa en ungdom som inte vill själv. Men vi har även motivationskurser. Därför menar jag att ungdomens egen vilja och motivation har stor betydelse.

Gott nytt år!