måndag 28 februari 2011

På väg hem

Drygt 200 deltagare deltog i den Jämtländska regionkonferensen om barnkonventionen. Jag känner mig nöjd med mitt anförande och lyckades hålla mina 90 minuter inklusive frågestund och några "bikupe-diskussioner". Jag fick också mycket respons och följdfrågor under resten av dagens. Jättekul!

Dagens starkaste talare var ändå Elisabeth Arnér. Hennes samtal med barn, som hon refererade till, var både hjärtkramande, tårgripande och glädjefyllda. En fantastisk talare som jag hoppas att vi kan anlita till nån konferens i Haninge framöver.

Trött och nöjd åker jag alltså hem. Nu ska jag försöka koppla av på tåget och njuta av det senaste bokinköpet. Dan Brown har gett ut en ny "tegelsten" med professor Langdon i huvudrollen. Får se om den är lika bra som Da Vinci-koden.

Från Jämtlands landstings hemsida.

lördag 26 februari 2011

Golfsäsongen närmar sig

Så var programmet för sommarens serietävlingar klart. Lite svårt att tänka sig en golfsäsong när man tittar ut genom fönstret, men dagarna försvinner ju i ett rasande tempo.

I år blir det lagspel i 2 x division 2. I Nationella serispelet möter vi bland annat de andra två Haningeklubbarna, men själva tävlingarna går på Djursholms respektive Torshälla GK. 10 klubblag möts i foursome, bästboll och singlar.

I Stockholmsserien kommer vi att möta nästan samma klubbar som förra året, trots att vi i Österhaninge GK vann och gick upp en division. Tydligen har inte så många anmält lag i år. Tråkigt. För Stockholmsserien har den spännande modellen "match-spel" som tävlingsform. Kul i och för sig att få träffa kompisarna från förra året. Dessutom kommer ju de flesta tävlingsbanorna att vara bekanta, vilket är tacksamt :-).

fredag 25 februari 2011

Förberedelser

Nu har jag jobbat med mina bilder inför föredraget på måndag. 30 bilder, 90 minuter. Hoppas att det blir givande för både åhörarna och mig. Tema: Barnkonventionen från teori till praktik.

Eftersom jag måste åka upp redan på söndagen till Östersund, så ska det bli kul att hinna äta middag med min pappa på kvällen. Det blir ju inte så ofta man ses med dessa avstånd.

tisdag 22 februari 2011

Bra sagt

En av de bloggare jag följer och som jag tycker skriver både träffande, fyndigt och roligt är Anybody´s place. Nyligen skrev hon om sjukförsäkringarna och jag har valt ut ett så bra citat från henne.

"Att enbart sjukskriva och vänta på att den fallne ska resa sig själv, är som att hålla i handen, men inte hjälpa till .. det är tryggt och gör inte så ont så länge man ligger, men det är ingen lösning. Men att bara gå vidare utan att erbjuda någon hjälp alls .. det är omänskligt."

Jag som leder arbete med Finsam (finansiell samordning mellan kommun, försäkringskassa, arbetsförmedling och landsting) för samordnade rehabiliteringsinsatser från samhällets sida, uppskattar när någon så träffande kan beskriva ett problem.

Syftet med Finsam/Samordningsförbund är att förhindra eller förkorta sjukskrivningar och arbetslöshet, bl.a. genom tidigt stöd och förebyggande insatser. Den samverkan som samordningsförbundet möjliggör förhindrar också att människor hamnar i en ”rundgång” mellan olika myndigheter. Det tråkiga är att alla kommuner ännu inte kan erbjuda finsam-insatser.

Glöm bara inte att en medmänniskas omtanke kan vara långt viktigare än en myndighets insats.

Barn och ungas framtid

- Det bekymrar mig att vi i detta välfärdsland får unga som mår allt sämre. Det är hög tid för ett kraftigt trendbrott!

Stort fokus för mitt arbete ligger på barn och ungas rättigheter enligt barnkonventionen. Framför allt jobbar vi i Haninge nu med ungas psykiska hälsa. En djupgående rapport har tagits fram som visar vad vi gör, vilka utmaningar vi har eller står inför, risk- och skyddsfaktorer samt vad som är framgångsrikt.

Mina intryck av rapporten stärker mig i det som vi kristdemokrater ofta pratar om:
- En av de viktigaste skyddsfaktorerna är ett gott samspel mellan föräldrar och barn.
- Kunskap och trygghet i skolan är jätteviktigt, där både det pedagogiska och sociala är avgörande.
- Fler i arbete ökar hälsan och framtidstron.

Barn och ungas delaktighet och möjlighet att få tycka till och bli lyssnade på är viktigt. Inte bara för att öka deras inflytande, utan för att det ger oss vuxna insikter och kunskaper som kan vara direkt avgörande för att lyckas möta dagens utmaningar. På söndag åker jag till Östersund för att på måndagen tala på en stor regional konferens om "Barnkonventionen från teori till praktik - och varför det är viktigt".

söndag 20 februari 2011

Kallt SM och hur gick det...

Ja, hur gick det nu på pimpel SM? Vi startade hemifrån i -23 grader. Fasligt kallt om fingrarna och till och med muddarna var svåra att få mjuka. Mycket folk och god stämning, trots kylan. 600 tävlande hade 30 minuter på sig att sprida sig på isen och hitta det förhoppningsvis bästa stället. Är man fel första timmen så är det mesta redan uppborrat sen.

35 minuter tog det för mig att pulsa fram till tänkt plats. Ett gäng var redan på plats och kunde dra igång när startskottet gick. Jag förstod ganska snabbt att den här platsen inte var rätt idag. Hm, offra tid och ta sig runt på andra sidan ön? Tydligen inte, för därifrån kom andra tävlanden med hopp om att hitta mer fisk på "min" sida. Jaha, bara att gilla läget och gneta på.

Inte nog med svårfrestad fisk. Kylan gjorde sitt på fingrarna, linan frös och trasslade. Jag fiskade uselt! Tyvärr. Totalt räckte det till en 12:e plats (av 44 damer). Sonen lyckades bättre i sin klass och tog SM-silver. Han gav oss skäl att fira trots allt :-)



fredag 18 februari 2011

Omställning från politik till SM i pimpel

Torsdag = heldagskonferens på SKL om hur vi olika myndigheter bättre kan svara upp mot medborgares behov. Finns mycket att göra där.
Bra träningspass i golfhallen på kvällen.

Fredag = ytterligare en hektisk mötesdag, som avslutades med planering av hur vi ska bli bättre på att jobba utifrån barnkonventionen.

Nu är det total omställning och fokusändring som gäller. Imorgon är det dags att tävla i SM i pimpelfiske. Kul att se att en av ikonerna Ingrid Lundmark fått uppmärksamhet i TV4 Stockholmsnyheterna.

För egen del är kläderna framlagda, spön och krokar kollade. Tittar med fasa på utetermometern som visar på -16 grader. Det blir kallt om fingrarna imorgon. Hoppas på svag vind, lite sol och mycket fisk. Konkurrensen är hård på SM. Dags att sova och ladda batterierna. Håll tummarna!

onsdag 16 februari 2011

Ungas hälsa

Ytterligare en stressig dag kan noteras. Hela förmiddagen har gått åt till ledningsmöten. Bl a så hölls det första ledningsmötet för social hållbarhet. Ett område som jag fått äran att leda. En av de viktigaste punkterna, enligt mig, var om kartläggningen av barn och ungas psykiska hälsa. Vi gör mycket bra i Haninge, men kartläggningen visar ändå på ett antal förbättringsområden. Om drygt 30 minuter blir det en träff med ungdomsrådet, där vi ska följa upp kartläggningen och berätta vad som ska hända nu. Nästa steg blir en workshop mellan politik och förvaltningar då vi ska ta fram strategier och sen se över ledning och organisation för dessa frågor. Vi måste kunna fånga upp och/eller förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga mycket bättre.

Senare blir det ett samtal kring unga och arbete. Imorgon väntar en dag på SKL om samverkan för bättre ingång till arbetsmarknaden. Spännande tillvaro, men mycket är det.

tisdag 15 februari 2011

Enkelt och vardagsnära

Inser att jag har för höga "pretantioner" för vad jag ska skriva om på bloggen. Det leder till att jag alldeles för sällan skriver nåt, istället för att ta med det enkla och vardagsnära. Jag ska därför försöka bättra mig genom att skriva lite oftare och vardagligare, så kanske krampen släpper...

Idag har jag ätit en god långlunch med min mamma. Trevligt. Sen blev det lite koncetrerat jobb vid dator och alla mail. Det räcker ju inte att öpnna och läsa mailen. Allt som oftast ska ju saker göras utifrån vad som står i dom.

Snart ska jag in till Stockholm för ett möte med valberedningen. En massa uppdrag ska beredas inför kommande distriktsstämma. Räknar med att vara hemma till ca 21-22-tiden ikväll.

tisdag 1 februari 2011

Framtidsstrategi

Inger Davidson, gästtalare på Kristdemokraternas årsmöte i Haninge, talade om Framtidsstrategigruppens rapport och slutsatser. En livlig diskussion följde och det lär bli ett antal motioner till årets riksting. God stämning och energi för framtiden tar vi med oss från mötet.

Politiska frågeområden som diskuterades var människovärde, sjukförsäkringen, utvecklad familjepolitik, skola, rättspolitik, hbtq, skatter mm. Riktigt roligt och lovande för framtiden. Kristdemokraterna är på väg att ta stora steg framåt för att fånga upp dagens problem och utmaningar. Den ideologiska grund som kristdemokratin ger känns riktigt bra för att ta sig an dessa utmaningar och ger en stabil bas för att utveckla bra politik för ett bättre Sverige och en bättre värld.