torsdag 16 september 2010

Den ändrade sjukförsäkringen - hett ämne

Lyssnade på partiledardebatten i TV 4 och frågan om sjukförsäkringen blev aktuell...

Som ordförande i ett samordningsförbund (mellan kommun, föräkringskassa, arbetsförmedling och landsting) som har fokus på rehabilitering och vägar till arbete, så har jag rätt bra insyn i vad förändringen i sjukförsäkringssystemet inneburit.

1. Omställningen gick aningen för fort. FK och AF hade svårt att hinna ställa om sin organisation.
2. Regeringens avsikt med förändringen är rätt, men s.k. "barnsjukdomar" i hur direktiven ska tolkas uppstod och vissa sjuka har kommit i kläm. Detta har börjat åtgärdas, men det finns delar kvar.
3. Positiva resultat. Många som under lång tid varit fast i sjukförsäkring har berättat att de nu fått tillbaka livsgnistan och tron på sig själva.
4. Då många varit sjukskrivna under många, många år behövs, under en övergångsperiod, en längre förberedelsetid (ca ytterligare 3 månader) så att den sjukförsäkrade mentalt hinner ställa om och vänja sig vid att arbete på nytt faktiskt är en möjlighet.

Detta är något vårt samordningsförbund nu ska pröva. Regeringsföreträdare är välkomna att ta del av resultat och lärdomar från detta.

SvD
Andra kloka blogginlägg: Qarlsson

2 kommentarer:

  1. Tror att du har rätt i din analys. Jag tror också att det egentligen behövs en ny myndighet som hanterar hela kedjan runt människan.

    SvaraRadera
  2. Kanske, om det inte blir FÖR stort. Samverkan genom samordningsförbund har visat sig lyckat för de som fått hjälp den vägen. Man kan i alla fall konstatera att finns saker kvar att göra - och vi är på rätt väg :-)

    SvaraRadera