fredag 24 september 2010

Barn och unga påverkar den offentliga miljön

Idag har jag varit och inlett ett spännande seminarium om "Barn, unga och den offentliga miljön". Hur får unga vara med och tycka till om sin omgivning?

Johannes Pedersen, från Köpenhamn, presenterade deras arbete med unga stadsutvecklare. Superintressant! En tanke som direkt slog mig var; Varför har vi inte alltid samrådsmöten med olika fokusgrupper, bl a unga, innan ett område planeras? Då kan vi börja prata om att skapa delaktighet för invånarna i utvecklingen av sin kommun. Vi har ju olika kommundelsutvecklingsprogram, där invånare för tycka till och ge medskick, men jag tror att det arbetet kan utvecklas.
Åsa Mårtensson, Haninge, presenterade arbeten med ungas påverkan på ny offentlig konst. Slutligen presenterade Haninges team från stadsbyggnadsförvaltningen sitt arbete med olika skolgrupper om utveckling av delar i kommunen.

Det här är en del av Haninges arbete med Barnkonventionen och barns/ungas delaktighet och inflytande. Vi vinner mycket på att ta reda på barnens egna perspektiv och inte bara, som ofta annars, ha ett vuxet barnperspektiv. Det är långt ifrån samma sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar