fredag 20 november 2009

Barnkonventionen 20 år

Det är mycket fokus på barn den här veckan. Sitter just och bläddrar i tidningen BARN. Där presenteras i trevlig och förenklad form de 54 artiklarna. När man läser igenom artiklarna så är det lätt att förstå att vissa frågor lyfts särskilt i media just nu. En del är positivt och annat negativt.

Ta t ex artikel 18 om föräldrarnas ansvar. Där kan vi i SvD läsa det positiva i att många kommuner nu får dela på 70 miljoner kr för att utveckla föräldrastödet. Haninge kommun är en av dem som nu kan utveckla föräldrastödet. Tack för det!

Läser man artikel 22 om flyktingbarnets rätt så tänker man på debatten som Vellinge för närvarande "leder". DN skriver om hur flera tidigare motsträviga kommuner nu kanske tänker om. Ju fler som hjälps åt, desto bättre blir det.

Själv har jag nyligen kommit hem från Uppsala där vi 11 kommuner som deltar i Partnerskap för Barnkonventionens genomförande samlades. Det var intensiva och spännande dagar. Samtidigt fick jag nästan lite ångest. I Haninge gör vi mycket i barnkonventionens anda, men när man lyssnar till andra och får mer inspiration så inser man att det finns så mycket mer man kan göra. Det gäller att besinna sig och prioritera. Nu ska vi först jobba vidare med de planer vi har.

Haninge har ett väl fungerande samarbete med Migrationsverket och har avtal gällande mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Vi har nu också fått pengar (av de 70 mkr) för att utveckla vårt föräldrastöd. Redan förra året startade vi öppna utbildningar för föräldrar med barn 3-12 år, nu kan vi ta nästa steg.

På tisdag är jag med och inviger Barnrättscentrum i Haninge. En gemensam lokal där många aktörer samlas för att ge barn och unga hjälp och stöd i en utsatt situation.

Vi har nyligen avklarat en granskning kring hur vi jobbar med barnkonventionen i praktiken och ett utvecklingsarbete är i full gång. Sveriges ungdomsråd har också nyligen avslutat sitt stora ungdomstorg som de höll här i Haninge. Barn och ungas rätt till delaktighet och inflytande är en viktig artikel för oss i Haninge.

Nog känns det som vi har anledning att fira Barnkonventionen 20 år - men arbetet fortsätter.

2 kommentarer:

  1. Grattis till penaran för förädlrastöd, det är i värda.

    Lycka till med invigningen av Barnrästtscentrum!

    SvaraRadera
  2. Tack för de värmande orden och det ska bli riktigt spännande att inviga Barnrättscentrum imorgon.

    SvaraRadera