torsdag 26 november 2009

Behövs ett Manscentrum?

Igår var det "Internationella dagen mot våld mot kvinnor", vilken instiftades av FN 1999. I Haninge höll samma dag Manscentrum (som firade 10 år) ett jubileumsseminarium med Ingemar Gens som huvudtalare. Han var ordentligt provokativ i sina påståenden och ofta så pricksäker i sina kommentarer att det utbrast många skratt.

I den efterföljande paneldebatten, där jag deltog, diskuterades Manscentrums roll och hur vi ska göra för att få bukt med våldet. En ur publiken ställde frågan om hur vi hanterar provokationerna som ofta leder till våld då den som provocerats slutligen slår tillbaka. Under hela seminariet tänkte jag många gånger på Kristdemokraternas "slogan" - "Trygghet i det lilla är trygghet i det stora".

Det går inte att återge allt som kom fram under debatten, men jag lyfte bland annat att om vi kan känna trygghet i oss själva, så klarar man omvärlden bättre. Här kan vi hjälpa till med bl a Manscentrums stöd till män i kris, generellt föräldrastöd och SET (social emotionell träning) i skolan. Vid ett ungdomsforum vi hade i kommunen så framfördes att vi borde säga mer "HEJ" till varandra. Det ligger mycket i det om man tänker lite djupare på vad denna enkla handling egentligen kan betyda. Så säg "hej" till någon idag, som du vanligtvis inte brukar hälsa på.

Se även SvD och DN som uppmärksammat Internationella dagen mot kvinnovåld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar