fredag 10 juli 2009

Tänkvärt

Har de senaste dagarna läst några intressanta inlägg i DN. De har ett gemensamt; Att det är bra med sunt förnuft, en lagom blandning och att resultat är viktigare än kvantiet.
Hans Bergström skriver om morgondagens energibehov. Jag delar hans åsikt om att det inte kommer att finnas en universallösning. Inte ens om vi lyckades tämja vätgasen på ett sådant sätt att den kunde bli var mans energikälla, tror jag det skulle vara lyckosamt för miljön. Världen innehåller för många människor för att ensidighet ska fungera. Jag tror på många olika varianter. Problemet är att få ekonomisk lönsamhet i småskalig produktion, om det nu blir så småskaligt förstås...
Hanne Kjöller har nyligen skrivit två tänkvärda inlägg, varav ett går att länka till. Faran med mental medborgarlön behöver slå kraftigare rot i medborgarsamhället och får gärna debatteras mer i media. Sverige kommer bara att klara att vara en hållbar välfärdsstat om alla i yrkesverksam ålder tar sitt ansvar. När den yrkesverksamma åldern börjar och slutar är en annan fråga. Många unga vill börja jobba tidigt för att bättra på sina vecko-/månadspengar och många äldre vill kunna dryga ut pensionen och ge mer av sin kompetens i ett socialt sammanhang. Däremellan någonstans ser jag den yrkesverksamma åldern.
Hanne skrev i dagens pappersupplaga av DN om dessa ständiga volymmål istället för att fokusera på innehåll, funktion och reultat. Hur vanligt är det inte att det ropas efter mer resurser, mer pengar, mer...? Granskar man sin omvärld och gör en analys inser man att många gånger är det en annan anfallsvinkel som skulle behövas. En synvända. Med rätt mental inställning kommer man väldigt långt även med medelmåtta ekonomiska resurser. Det handlar om att fokusera på rätt saker.

Sluligen ett visdomsord som stod på en P-biljett igår; "Varför försöka vara som alla andra, när man kan vara sig själv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar