tisdag 1 december 2009

"En dörr in" - redan öppen!

På gårdagens SvD Brännpunkt presenterar de rödgröna ett förslag om ”En dörr in”. Förslaget är att lagstifta fram samverkan mellan kommun, Försäkringskassa och Arbetsförmedlingen för att ge stöd till sjuka och arbetslösa. Den möjliggörande lagen "Finsam" finns redan och allt fler frivilliga samordningsförbund startar. Dörren in är redan öppen!

I Haninge har vi ett väl fungerande finansiellt Samordningsförbund. Vi erbjuder över 1500 personer stöd och coachning in på arbetsmarknaden. En särskilt lyckosam insats är vårt Ungdomsteam som givit många ungdomar jobb och hjälp in i arbete.

Det här är resultatet av över 10 års intensivt och nära samarbete mellan kommunen, landsting, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan här i Haninge. Den stödjande lagstiftningen (FINSAM) har varit viktig, men utan driftiga och nytänkande eldsjälar hade verksamheten inte varit så lyckad som den är idag.

De rödgröna glömmer bort landstingets roll i rehabiliteringsarbetet och istället för att förespråka frivillig samverkan, förespråkar de tvång vilket effektivt skulle släcka engagemanget hos de personer är besjälade av att få tillstånd en bra samverkan som kan skräddarsy rehabiliteringsstödet.

För några veckor sedan stod Haninge värd för en del av Rundabordskonferensen om socialt utanförskap som hölls med anledning av EU-ordförandeskapet. Idag är Haninge Samordningsförbund inbjudna till Socialdepartementet på uppföljningsträff.

Som ordförande i Samordningsförbundet Haninge, och nyligen vald till vice ordförande i det nationella nätverket för samordningsförbund (NNS), vet jag att Samordningsförbunden har en viktig roll och stor betydelse för många i samhället som behöver stöd att komma tillbaka i arbete. En ökad satsning på Finansiell samordning behövs.

1 kommentar:

  1. Tack Marie!
    Hälsningar Jane Berggren, förbundschef Samordningsförbundet Finsam i Örebro

    SvaraRadera