torsdag 3 september 2009

Utmaning för finansiell samordning

Haninge har ett särskilt förbund för att bättre samordna insatser mellan olika myndigheter. Detta för att fånga upp medborgares behov av stöd för att kunna återgå till att "stå på egna ben", utan att slussas runt mellan de olika myndigheterna eller falla mellan stolarna. Som ordförande i förbundet ser jag vilka positiva effekter samarbetet haft för enskilda individer.
Några samarbetsprojekt är tex Ungdomsteamet som ger personligt stöd till ungdomar att få jobb eller att komma vidare i studierna - Lysande resultat och extremt viktigt nu när ungdomar har det extra tufft på arbetsmarknaden. Ett annat exempel är NySatsa som fångar upp personer som är på väg ur sjukförsäkringssystemet och kanske varit borta från arbete i upp till 12 år. Genom särskilt stöd och motiverande samtal är nu flera på väg in i arbete.

För närvarande pågår en process för att vidga förbundet till att innefatta även grannkommunerna Tyresö och Nynäshamn. Skulle kunna gå enkelt och ganska smärtfritt... eller inte. Idag beslutade de olika myndigheterna att tillsätta en arbetsgrupp som ska bereda de avgörande formaliafrågorna och en annan grupp ska titta på behov av insatser. Personligen tycker jag att detta kunde ha skett redan förra året, men somligt behöver tid för att mogna. Hoppas att gruppen lyckas för det är många personer som behöver hjälp - nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar