tisdag 9 februari 2010

Vårdnadsbidraget hetaste debattämnet i fullmäktige

55 inlägg gjordes i den hetsiga interpellationsdebatt som avslutade kommunfullmäktige igår kväll. Haninge införde vårdnadsbidrag för ca 1,5 år sedan. Över 200 föräldrar har beviljats mer tid med sina små barn.

Debatten kom att bli rent ideologisk, men det märktes också att det var en generationsfråga. Tydliga skillnader klargjordes mellan KD+M å ena sidan och de röda å andra sidan. Vi känner igen argumentationen från de röda om "kvinnofälla" etc. De ville ha statistik på hur många kvinnor respektive män som tagit ut vårdnadsbidrag. Enligt vår mening så är det familjens sak att avgöra och därför ställer vi inte den frågan. Dagens moderna, unga kvinna eller man kan själv besluta om man vill vara hemma med vårdnadsbidrag eller ej och hur man bäst löser det inom familjen.

Vårdnadsbidraget är en valfrihetsreform och en möjlighet för dem som vill "offra" lite av sin yrkeskarriär för att vara hemma med barnen de första åren.

Om barnen ska bli slagträ i en jämställdhetsdebatt, då kanske vi också ska fråga hur många kvadratmeter män resp kvinnor dammsuger, vem som tvättar, vem som byter däck etc? Det är inte jag beredd att göra. Någonstans måste gränsen gå när det gäller människors privata sfär och för var politikens arena hör hemma. Det är tur att vi kristdemokrater står upp för integritet och människors rätt att göra sina egna val inom familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar