måndag 26 oktober 2009

Barnens bästa i fokus

Att stå upp för Barnkonventionen är inget kontroversiellt. Det säger de flesta ja till. Men hur gör man i vardagen? Hur agerar kommunerna inom sina verksamheter? Vad säger barnen själva om sin vardag?

Idag genomgår vi i Haninge en dubbel granskning. Kommunen är med i ett partnerskap för barnkonventionens genomförande tillsammans med 10 andra kommuner, Barnombudsmannen och Socialdepartementet. Vårt arbete i Haninge kommer idag att granskas av kollegor inom detta partnerskap och dessutom är Rädda Barnen med som observatörer inför deras granskning som just nu inleds och ska bli klar under nästa år.

Det är ganska lätt för vuxna att ha ett barnperspektiv - om man kommer ihåg det. Viljan finns att göra det som är bäst för barnen. Frågan är; hur ofta lyssnar vi till vad barnen tycker? Barnets perspektiv! Här finns den stora utmaningen som jag ser det. Hitta naturliga mötesplatser där barn och unga får chansen att bidra till vårt gemensamma samhälle - ur sitt perspektiv. Genom att granskas och få tillfälle att mötas över förvaltningsgränserna skapas underlag för bättre stuktur, nya idéer och ökat inflytande för barnen. Det är bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar