tisdag 16 december 2014

"Hjälp - Jag blev Kristdemokrat!"


När SOM-institutet i Göteborg gör undersökning av vilket parti som ligger närmast väljarnas innersta värderingar och prioriteringar, får Kristdemokraterna cirka 12 %.

”Hjälp - Jag blev Kristdemokrat!” hör jag folk i min omgivning säga när de gjort diverse partitester.

Hur kan det komma sig att så många attraheras av kristdemokrati, men inte av Kristdemokraterna?

Kan det vara så att fördomar hindrar många från att välja partiet? Kristdemokraterna har en historia kantad av fördomar, främst inom tre områden:

Inställning till homosexuella
Partiet har en självklar inställning att politiker inte ska in i sängkammaren och ha synpunkter på vilka val människor gör. Alla ska respekteras för den de är. Kristdemokraterna vill ha en civil lagstiftning som låter den officiella vigselrätten ligga på en myndighet. De par som vill gifta sig gör det formella avtalet inför en borgerlig vigselförrättare. Sedan är det upp till paret om de vill bekräfta sitt förhållande i en kyrka, en moské eller synagoga eller ute i naturen.

Abortfrågan
Många uppfattar Kristdemokraterna som abortmotståndare. Så är det inte. Vi ställer upp på den svenska abortlagstiftningen. Kvinnan ska respekteras för de val hon gör. Vad vi däremot gör är att vi problematiserar frågan och anser att vi har två skyddsvärda individer att ta hänsyn till. Därför vill vi göra allt för att få ner antalet aborter. De förebyggande insatserna ska vara omfattande.

Ordet ”Krist” i Kristdemokraterna
"Har du blivit religiös?" är reaktioner nyblivna kristdemokrater möts av i sin omgivning. Väljare har fördomar om att partiet skulle vilja ”omvända” människor, eller införa någon slags religionstvång. Men vi Kristdemokrater skiljer på religion och partipolitik, det är olika kompetensområden. Vi Kristdemokrater vill ha en offentligt/politiskt styrd kommun och stat, men vi bygger stolt vår politik utifrån den kristna etiken och människosynen. Den är vår ledstjärna, en ledstjärna som jag tror behövs i en allt mer rotlös tid.

Inför valet, gå på dina innersta värderingar om vad som är viktigt att prioritera. Du kanske också är kristdemokrat. Då ska du självklart rösta på Kristdemokraterna!

Marie Litholm
Gruppledare för Kristdemokraterna i Haninge
(Tack Magnus för din inspiration)

tisdag 2 december 2014

Unik app för ungas röst lanseras i Haninge


Har idag haft mitt sista möte som ordförande i projektet Speak App. Jag önskar styrgruppen fortsatt lycka till och det är jättekul att Appen hann bli klar och lanserad innan jag (pga valet) måste lämna mitt uppdrag. Stort tack till Rädda Barnen i Haninge, Haninge ungdomsråd, Rädda Barnens ungdomsförbund och alla som jobbat med projektet. / Marie

PRESSMEDDELANDET:
Unik app för ungas röst lanseras i Haninge
Äntligen är den klar, appen som ska ge unga en röst i Haninge! Speak app är ett nytt och spännande verktyg som förenklar kontakten mellan unga och beslutsfattare i kommunen. Appen lanseras i samband med Barnkonventionens 25 årsjubileum den 20 november.

– Vi arbetar aktivt med att ta tillvara ungas åsikter i Haninge. Vi är först i landet med att lansera en app för dialog med unga. Tack vare vårt samarbetsprojekt med Rädda Barnen har vi kunnat ta fram den här kommunikationskanalen som ger oss möjlighet att snabbt ta del av synpunkter och utbyta tankar kring frågor som berör unga. Jag hoppas att appen blir populär och välanvänd av alla parter, säger Marie Litholm (KD) ansvarig för Barnrättsfrågor.

– För många unga, som inte skulle tagit kontakt med kommunen i vanliga fall, är det här en ny möjlighet att göra sin röst hörd. Rädda Barnen har länge arbetat med barn och ungas möjlighet till delaktighet. Nästa steg är att hitta en kontaktkanal även för de små barnen, säger Kajsa Höber Kaisajinkko från Rädda Barnen.

– Ungdomsrådets har drivit idén med en app där unga kan föra fram åsikter till beslutsfattare. I hela processen med appen har ungdomar varit i majoritet vid beslutandet och under sommaren har 14 ungdomar arbetat med att finslipa detaljerna inför lanseringen. Genom appen får unga möjligheter att påverka besluten som fattas i kommunen. Genom Speak app hjälper ungdomsrådet kommunen att förbättra och vidareutveckla ungdomsinflytandet, avslutar Sara Andersson, Ungdomsrådet.

Bakgrund
Speak app är ett samarbetsprojekt mellan Rädda Barnen som projektägare, Haninge kommun, Haninge Ungdomsråd och Rädda Barnens Ungdomsförbund. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden. Syftet med Speak app är att göra unga delaktiga och öka deras inflytande i lokala beslutsprocesser. Själva appen är en del i hela projektet. Appen laddas ned genom att söka speakapp Haninge i App Store eller Google Play.

torsdag 4 september 2014

Stort steg för Haninge stadskärna

Idag togs 1:a spadtaget för bygget av Haningeterrassen. Det bygge som ska förvandla P-ytor, asfaslt, betong och en trist bussterminal till någonting helt annat. Bussarna ska ner i en underjordisk galleria. Ovanpå byggs parker, torg och ca 450 nya bostäder. Det blir lokaler för sjukvård, kultur, shopping och bio. Uppgången från pendeltåget kommer att förvandlas och bli ett attraktivt torg med utsikt över Rudan. Räkna med caféer och mysiga mötesplatser. Haninge C som attraktiv stad är på frammarsch.

torsdag 28 augusti 2014

Om att vara flexibel...

Att vara förtroendevald politiker innebär en stor variation av uppgifter. Det innebär också att få vara med om sådant som man annars aldrig skulle fått vara med om.

Idag började arbetsdagen med att som "vice borgmästare" hoppa in och vara värd för ett internationellt besök från Tanzania. Trevligt och intressant, men det gällde att ställa om snabbt då jag inte var förberedd på att ansvara för besöket. Det fick jag reda på i samma stund som jag kom till kontoret - och besökarna var redan på plats.

Strax är det valledningsmöte. Därefter till Radio Haninge för en halv timmes samtal. Under eftermiddagen måste jag försöka avsätta tid att förbereda mig för kvällens valdebatt och lördagens deltagande i debatten på Skärgårdstinget. Förberedelsetid som konkurrerar hårt med mailsvar, framtagande av annonser, enkätsvar och allt annat som vardagligen ingår i jobbet som vice ordförande i kommunstyrelsen med ansvar för barnrättsfrågor och folkhälsa.

Vem vet vad som händer nästa timme, dag, vecka? Vem har sagt att livet är förutsägbart? Livet är spännande - om man låter det vara det.

torsdag 21 augusti 2014

Inte lätt

Det är inte lätt att försöka hålla igång det egna företaget samtidigt som det är valrörelse. Trots att jag i princip bara har företagstid fredagar, lördagar och någon kväll i veckan, så måste nu tiden prioriteras till annat.
På lördag är det Haningedagen och nästa lördag är det Skärgårdsting i Nynäshamn. Däremellan är det kvällar med valsamtal och debatter. Ett par söndagar har jag nu prioreterat till företaget, men snart är det ju valsöndag...
Du röstar väl senast 14 september?!

måndag 19 maj 2014

Inviger Haninge Hälsovecka


Haninge Hälsovecka inleds med en föreläsning av Mattias Damberg om livsstil, hälsa och smarta aktiva vardagstips.

Hälsoveckan är tänkt att ge ny inspiration att ta tag i sin livsstil och hälsa. Passa på att prova något nytt, kanske hittar du något att ta till dig som en ny god vana.

Under veckan är det massor av hälsoaktörer som erbjuder oss haningebor att komma och prova deras verksamheter gratis eller till rabatterat pris.
Hela programmet hittar du här!
eller på: http://haninge.se/upload/58468/Haninge%20kommun%20Bilaga%20Hälsovecka.pdf

Lycka till och kör (lagom) hårt!
Var rädd om dig och njut av försommarvädret! (även om det råkar regna just nu så blir resten av veckan solig)
Marie Litholm (KD)
1:e vice ordf kommunstyrelsen
Ansvarig för folkhälsofrågor

onsdag 15 januari 2014

Nytt år - och inte vilket år som helst...

Jul- och nyårshelgens lata dagar är över.
Nu startar det intensiva arbete som ett valår utgör. Interna provval, extra stämmor, framtagande av program och material, extra mycket möten med Haningebor, utbildningar...
På toppen av det rullar mitt lilla företag på och pockar på utveckling och uppmärksamhet.
Kul, men intensivt :-)