måndag 18 juni 2012

Lagförslag för barnens skull


Går idag ut med en insändare/artikel i en av Kristdemokraternas mest prioriterade frågor. En utmaning för oss i kommunsverige att klara av, men för barnets skull är det viktigt!

"Kristdemokraterna har valt barn och ungas uppväxtvillkor som den mest prioriterade frågan. Och nu levereras det! Barnminister Maria Larsson har nyligen lagt flera förslag som stärker barnens rättigheter i vårt land. Särskilt de barn som inte har en trygg uppväxt.

Maria Larssons förslag går helt i linje med vad Barnkonventionen föreskriver, nämligen att alla barn har rätt att få växa upp under trygga förhållanden få god omvårdnad och få utvecklas i sin egen takt utifrån sina egna förutsättningar.

För de barn som inte unnas detta måste samhället ta på sig ansvaret att ge dem ett säkert skydd och stöd av god kvalitet. Därför är det bra att socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande. Därför är det bra att placerade barn får en särskild namngiven socialsekreterare som ska hålla kontakt med barnet regelbundet och särskilt se till att skolgången blir fullföljd.  Det är en stark skyddsfaktor. Därför är det bra att familjehem ska få utbildning av socialtjänsten och ett riktigt avtal. Det kan göra det lättare att rekrytera goda familjehem.

Ur barnets perspektiv är detta en efterlängtad reform och verkligen behövlig. Något som framkommit i samtal som förts med barn och unga.

Jag hoppas att de nya lagförslagen kan bli ett bra stöd för att barn i utsatthet i vår kommun ska få än bättre uppväxtvillkor. Nu handlar det om att omsätta orden i handling, vilket kan vara en utmaning i sig. Haninge har tagit initiativ till bildandet av ett regionalt nätverk för kommuner m fl i Stockholmsregionen. Detta för att hjälpa varandra att bli bättre på att omsätta barnrättsfrågorna i praktiken.

För barnens skull!

Marie Litholm (KD)
1:e vice ordförande kommunstyrelsen i Haninge
Ansvarig för barnrätts- och folkhälsofrågor"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar