tisdag 16 december 2014

"Hjälp - Jag blev Kristdemokrat!"


När SOM-institutet i Göteborg gör undersökning av vilket parti som ligger närmast väljarnas innersta värderingar och prioriteringar, får Kristdemokraterna cirka 12 %.

”Hjälp - Jag blev Kristdemokrat!” hör jag folk i min omgivning säga när de gjort diverse partitester.

Hur kan det komma sig att så många attraheras av kristdemokrati, men inte av Kristdemokraterna?

Kan det vara så att fördomar hindrar många från att välja partiet? Kristdemokraterna har en historia kantad av fördomar, främst inom tre områden:

Inställning till homosexuella
Partiet har en självklar inställning att politiker inte ska in i sängkammaren och ha synpunkter på vilka val människor gör. Alla ska respekteras för den de är. Kristdemokraterna vill ha en civil lagstiftning som låter den officiella vigselrätten ligga på en myndighet. De par som vill gifta sig gör det formella avtalet inför en borgerlig vigselförrättare. Sedan är det upp till paret om de vill bekräfta sitt förhållande i en kyrka, en moské eller synagoga eller ute i naturen.

Abortfrågan
Många uppfattar Kristdemokraterna som abortmotståndare. Så är det inte. Vi ställer upp på den svenska abortlagstiftningen. Kvinnan ska respekteras för de val hon gör. Vad vi däremot gör är att vi problematiserar frågan och anser att vi har två skyddsvärda individer att ta hänsyn till. Därför vill vi göra allt för att få ner antalet aborter. De förebyggande insatserna ska vara omfattande.

Ordet ”Krist” i Kristdemokraterna
"Har du blivit religiös?" är reaktioner nyblivna kristdemokrater möts av i sin omgivning. Väljare har fördomar om att partiet skulle vilja ”omvända” människor, eller införa någon slags religionstvång. Men vi Kristdemokrater skiljer på religion och partipolitik, det är olika kompetensområden. Vi Kristdemokrater vill ha en offentligt/politiskt styrd kommun och stat, men vi bygger stolt vår politik utifrån den kristna etiken och människosynen. Den är vår ledstjärna, en ledstjärna som jag tror behövs i en allt mer rotlös tid.

Inför valet, gå på dina innersta värderingar om vad som är viktigt att prioritera. Du kanske också är kristdemokrat. Då ska du självklart rösta på Kristdemokraterna!

Marie Litholm
Gruppledare för Kristdemokraterna i Haninge
(Tack Magnus för din inspiration)

tisdag 2 december 2014

Unik app för ungas röst lanseras i Haninge


Har idag haft mitt sista möte som ordförande i projektet Speak App. Jag önskar styrgruppen fortsatt lycka till och det är jättekul att Appen hann bli klar och lanserad innan jag (pga valet) måste lämna mitt uppdrag. Stort tack till Rädda Barnen i Haninge, Haninge ungdomsråd, Rädda Barnens ungdomsförbund och alla som jobbat med projektet. / Marie

PRESSMEDDELANDET:
Unik app för ungas röst lanseras i Haninge
Äntligen är den klar, appen som ska ge unga en röst i Haninge! Speak app är ett nytt och spännande verktyg som förenklar kontakten mellan unga och beslutsfattare i kommunen. Appen lanseras i samband med Barnkonventionens 25 årsjubileum den 20 november.

– Vi arbetar aktivt med att ta tillvara ungas åsikter i Haninge. Vi är först i landet med att lansera en app för dialog med unga. Tack vare vårt samarbetsprojekt med Rädda Barnen har vi kunnat ta fram den här kommunikationskanalen som ger oss möjlighet att snabbt ta del av synpunkter och utbyta tankar kring frågor som berör unga. Jag hoppas att appen blir populär och välanvänd av alla parter, säger Marie Litholm (KD) ansvarig för Barnrättsfrågor.

– För många unga, som inte skulle tagit kontakt med kommunen i vanliga fall, är det här en ny möjlighet att göra sin röst hörd. Rädda Barnen har länge arbetat med barn och ungas möjlighet till delaktighet. Nästa steg är att hitta en kontaktkanal även för de små barnen, säger Kajsa Höber Kaisajinkko från Rädda Barnen.

– Ungdomsrådets har drivit idén med en app där unga kan föra fram åsikter till beslutsfattare. I hela processen med appen har ungdomar varit i majoritet vid beslutandet och under sommaren har 14 ungdomar arbetat med att finslipa detaljerna inför lanseringen. Genom appen får unga möjligheter att påverka besluten som fattas i kommunen. Genom Speak app hjälper ungdomsrådet kommunen att förbättra och vidareutveckla ungdomsinflytandet, avslutar Sara Andersson, Ungdomsrådet.

Bakgrund
Speak app är ett samarbetsprojekt mellan Rädda Barnen som projektägare, Haninge kommun, Haninge Ungdomsråd och Rädda Barnens Ungdomsförbund. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden. Syftet med Speak app är att göra unga delaktiga och öka deras inflytande i lokala beslutsprocesser. Själva appen är en del i hela projektet. Appen laddas ned genom att söka speakapp Haninge i App Store eller Google Play.